Oborzi

Élmények és képek a munkám során .

2010. november 18., csütörtök

Pótkocsi reklám , mivel dolgozunk

Mindenre azt mondják az orvosok söför betegség

Két hete hétvégén este egyik pillanatról a másikra erős görcsös fájdalmam volt a mellkasomban, nem tudom milyen az infarktus tünete, de azt hittem azt kaptam. Az ügyeleten is azt gondolták, mert nyelv alá kaptam valamilyen spray, amitől aztán „végem” lett. Mentővel átvittek a kórház sürgőségi osztályára, ahol egy infúzióval és két injekcióval rendbe raktak. Majd a következő napokban gyomortükrözés és terheléses ekg. Minden negatív lett és megállapították hogy ez „söför betegség”, reflux. Rendszertelen étkezés és a sok kávé végeredménye, ami rám is jellemző.

„Házi orvosi jó szándék”, a kórházban kaptam egy receptet, amit kiváltottam és elkezdtem szedni, a háziorvosom felírt egy másikat, amire azt mondta, hogy jobb lesz, feleségem jól ismer gyógyszerészeket és megkérdezte Tőlük miben tér el egymástól a két gyógyszer, a válasz: teljesen ugyan az a hatóanyag van bent mind a kettőben nincs különbség, csak a nevük más. Hát erről ennyit. A kórházi rendszerről és a vizsgálatokról annyit, hogy csak protekcióval tudtam elintézni, hogy egy héten belül meglegyenek, előjegyzés alapján másfél hónapig lettem volna táppénzen másfél hét helyet, had ne írjam, hogy ez fizetésben mit jelentet volna nekem.
Reflux betegség rövid leírás
(másnéven: gastrooesophagealis, gasztroözofageális, reflux betegség, GORB)

A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a refluxátum okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés.

A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós édesanyáknak is.

Kórossá a panaszok gyakori ismétlődésével válik.
Előfordulás
Egy felmérés szerint Magyarországon minden második ember érez rendszeresen vagy rendszertelenül gyomorégést, a reflux egyik jellegzetes tünetét. Más adatok szerint 20-40% tud valami reflux-gyanús tünetről. A reflux előfordulásáról egyébként csak becsült adatok vannak, az azonban bizonyos, hogy e betegek száma szerte a világon évről évre növekszik. A megbetegedésre hajlamosít az ugyancsak terjedőben lévő túlsúlyosság, a dohányzás és a mozgásszegény életmód.

Nőknél és férfiaknál azonos arányban fordul elő, szövődményei azonban inkább a férfiakat sújtják.